Tekeningen jonge mantelzorgers

Tentoonstelling Bibliotheek Theek 5

Just Take Care organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren die leven met een familielid met een handicap, stoornis, ziekte of verslaving. Zij zijn jonge mantelzorgers! In de afgelopen weken zijn er gastlessen gegeven aan zeven klassen op drie basisscholen in de gemeente Geertruidenberg met als doel bekendheid geven aan “mantelzorgen”. Vanuit deze lessen hebben de leerlingen van Basisschool De Biekorf nieuwe namen en logo’s bedacht en getekend. Die zijn nu te bewonderen in Bibliotheek Raamsdonksveer.

Kinderen die opgroeien in een zorgintensief gezin hebben niet altijd praktische zorgtaken, maar houden (on)bewust rekening binnen het gezin. Zorgen voor een familielid kan heel fijn zijn, maar sommige jonge mantelzorgers dreigen in de knel te raken. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en weinig aandacht voor hun eigen ontwikkeling.

Veel mantelzorgers
Tijdens de gastlessen hebben we gesproken over mantelzorg. Er werden verhalen gedeeld als: “Mijn moeder zorgt voor mijn oma” en “Ik doe wel eens boodschappen”. Bijna iedereen kende wel iemand die zorgt voor een opa, oma, buurvrouw, papa, mama, broer of zus en sommige kinderen helpen zelf ook mee. Dat kan natuurlijk heel fijn zijn om te doen.

Lastig begrip
Het begrip mantelzorg is voor veel kinderen (en ouders) best lastig. Zo werd bijvoorbeeld de vraag gesteld: “Komt de naam mantelzorg van Roodkapje?” Hierdoor zijn kinderen zich er niet van bewust dat ze zelf mantelzorgen. Daarom hebben we de basisschoolkinderen gevraagd mee te denken over een nieuwe naam. We ontvingen veel mooie ideeën, zoals: “liefdezorg” en “gouden helpers”.

Tentoonstelling bibliotheek Theek 5
Leerlingen van Basisschool De Biekorf in Geertruidenberg verzonnen tijdens de gastles een nieuwe naam voor mantelzorg en maakten hier logo’s bij. De werkstukken zijn te bezichtigen in de bibliotheek, Keizersdijk 30 in Raamsdonksveer. Naast de tentoonstelling zijn er in de bibliotheek allerlei boeken te vinden over kinderen en mantelzorg. Loop binnenkort dus zeker eens binnen bij Bibliotheek Raamsdonksveer en bewonder deze bijzondere tentoonstelling.

Leerlingen vertellen
De leerlingen van Basisschool De Biekorf kijken terug op het traject en delen graag hun ervaring:

‘Hoi, ik ben George. Mantelzorg was ongeveer 3 weken geleden bij ons op school (groep 7 Basisschool De Biekorf) dat vonden wij allemaal leuk en leerzaam. Nu denk je waarschijnlijk wat is Mantelzorg? Nou, Mantelzorg zijn mensen die andere mensen helpen die dingen niet goed zelf kunnen. Wij mochten eerst een naam bedenken, dat van mijn groepje was de helpende hand. Daarna mochten we een logo bedenken voor mantelzorg die van mij hangt in de bieb. Echt supertof vind ik!
Wil jij ook mantelzorger worden? Neem dan contact op met Mantelzorg.’
Suusje: ‘Ik vond het een erg leuke opdracht. Toen er werd uitgelegd wat 'Mantelzorg' was, moesten we een naam verzinnen, dat moesten we in groepjes doen. Ik had met mijn groepje de naam 'Helpende Hand' verzonnen. Een week later gingen we het dus allemaal echt op papier maken, ze hangen nu bijna allemaal in de bieb van Raamsdonksveer.’

Madelief: ‘Ik vond het erg leuk dat er bij ons in de klas 2 mevrouwen kwamen om te vertellen wat mantelzorg was, eerst wist ik dat nog niet, maar nu weet ik wat mantelzorg nou echt betekent. Ik vind het dus bijzonder dat er om me heen heel veel mantelzorgers zijn, dat mensen vrijwillig anderen mensen helpen die dat zelf niet kunnen. De ontwerpen zijn erg mooi en iedereen deed ook echt zijn of haar best! Hopelijk weten nu meer mensen wat mantelzorg is, dan kunnen mensen ook zelf mantelzorger zijn. Zelf ben ik dat niet (behalve mijn broertje helpen met veters strikken dan) ik ken geen mensen die ik nou eigenlijk echt vrijwillig kan helpen, wel zou ik dat graag willen. Ik vind het een enorme eer dat de tekeningen van mij en mijn klas in de bibliotheek hangen!’

‘We vonden het een leuke opdracht! Want dan kunnen meer mensen aandacht geven aan mantelzorg. Met de klas hebben we tekeningen gemaakt en die hangen in de bibliotheek. Er kwamen twee mevrouwen in onze klas en die hebben ons veel verteld over de mantelzorg. Wij zijn nu bezig om meer mensen te helpen en het bevalt ons goed. En het is leuk om mensen te helpen. Groetjes Nikkie en Melisa.’

Ben jij of ken jij jonge mantelzorgers?
Help je iemand in jouw familie? Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, mee naar het ziekenhuis te gaan of extra rekening te houden met degene voor wie je zorgt? Geef je dan snel op voor onze activiteiten! Mail of bel naar Surplus Informele Zorg, E mantelzorg.geertruidenberg@surplus.nl, T 0162-748600.

Zorg je voor een broer of zus? Dan krijg je een “Brussenboek” van ons cadeau! Dit is een boek vol ervaringsverhalen van kinderen en volwassenen die een kijkje geven in hun leven als mantelzorger.

Just Take Care is een project van Surplus Informele Zorg. Surplus Informele Zorg biedt mantelzorgondersteuning in de gemeente Geertruidenberg.

 
 

Publicatiedatum: 19 mrt 2018

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Groep