Ieder mens een meerwaarde; de mantelzorger is de rots in de branding

Familiecontactpersoon Jolanda Assmann (49) werkt als Verzorgende IG in woonzorgcentrum St. Martinus in Zevenbergschenhoek. Zij deelde met één van de bewoners, mevrouw Van Gils, een speciaal geheimpje. Jolanda vertelde mevrouw Van Gils dat ze haar dochter in het zonnetje wilde zetten. ‘Als mantelzorger verdient ze het om eens in de belangstelling te staan.’ Mevrouw Van Gils werd er emotioneel van: ‘Ik vind het zo mooi dat jullie dit doen.’

Jolanda plande een ontmoeting met de dochter en tevens mantelzorger van mevrouw Van Gils. Op de kamer van haar moeder wenste Jolanda de dochter welkom en gebruikte ze een smoes om het cadeau voor de mantelzorger te halen. Mevrouw Van Gils gaf op dat moment een dikke, vette knipoog aan Jolanda. Zij wisten allebei wat er ging gebeuren, maar de mantelzorger was zich nergens van bewust. De ogen van mevrouw Van Gils schitterden van plezier.

Jolanda kwam de kamer weer in, maar nu mét cadeau. De dochter was zeer verrast en overvallen door het mooie gebaar. ‘Dat had toch niet gehoeven’, gaf zij blozend aan. Bij het lezen van de tekst op de kaart, werd ze emotioneel en ontving Jolanda drie zoenen op haar wang. In het cadeau zaten onder andere pindarotsjes (chocoladepinda’s) met een symbolische betekenis; als mantelzorger is zij de rots in de branding voor haar moeder. Het werd een gezellig moment. Ze maakten een praatje en dronken samen een drankje. Jolanda: ‘Namens de dochter van mevrouw Van Gils mag ik een dikke pluim overbrengen aan het hele team voor de goede verzorging van haar moeder.’

Dag van de Mantelzorg
Jaarlijks is 10 november de Dag van de Mantelzorg. De dag waarop we een bijzondere groep mensen in het zonnetje zetten en onze waardering uitspreken voor hun liefdevolle bijdrage aan de zorg van hun naaste. De afgelopen weken stonden bij Surplus daarom extra in het teken van de mantelzorgers van onze bewoners.

Beter leren kennen
De familiecontactpersonen van Surplus nodigden de mantelzorgers uit voor een informele ontmoeting. Zij gingen bijvoorbeeld een kopje koffie drinken in het restaurant van het woonzorgcentrum, een wandelingetje maken of planden een borrel met een bitterbal. Deze ontmoetingen hadden als doel om elkaar beter te leren kennen en de samenwerking tussen mantelzorgers en professionals te stimuleren.

Persoonlijk verhaal
Achter iedere bewoner en mantelzorger schuilt een persoonlijk verhaal. Tijdens de ontmoeting sprak de familiecontactpersoon daarom niet alleen over de zorg voor de bewoner, maar vooral over hun verleden samen, de huidige situatie en de emoties die spelen bij het verlenen van mantelzorg. Meerdere van deze bijzondere, persoonlijke verhalen worden op dit moment gebundeld in een boekje ‘Zie mij, de mantelzorger’. Dit is onderdeel van het project ‘Zie mij’, waarin we uitgaan van een persoonlijkere benadering in het leveren van zorg. 

Oog voor mantelzorgers
Surplus heeft oog voor de mantelzorgers. Dit doen we door te investeren in de samenwerking met de mantelzorger, ze te ondersteunen, te faciliteren en met ze af te stemmen. We bespreken samen met de mantelzorger welke taken hij of zij graag zelf wil blijven doen. Maar kijken ook naar de belasting die mantelzorgers ervaren en hoe we ze daarin kunnen ondersteunen. Ieder mens een meerwaarde.

Publicatiedatum: 10 nov 2017

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Wonen, Surplus Groep