Miryam's blog: in de ogen kijken

Miryam Vermeij schrijft blogs over haar dagelijkse werkzaamheden bij Surplus. Miryam is verzorgende op Surplus locatie De Zeven Schakels in Zevenbergen. In haar blogs schrijft zij over alledaagse, vrolijke, mooie of ontroerende momenten.

Onze baan behelst veel factoren: Een luisterend oor zijn voor familie, de administratie op orde houden, zoals de zorgleefplannen, rapporteren, het voorbereiden van de MDO’s (Multi Disciplinair Overleg), etc. De administratie is aan verandering onderhevig: het wordt allemaal minder, dus dat is prettig. Maar onze taak houdt ook in dat we opruimen en schoonmaken, zoals we dat thuis ook doen. De leefomgeving netjes en verzorgd houden.

Verdiepen in de bewoner
Onze voornaamste taak echter is er te zijn voor de bewoners: De Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (het verzorgen en aankleden); aandacht geven; medicatie ingeven; observeren d.w.z. het kijken, en dus zíen, of er lichamelijke klachten ontstaan of dat hun gedrag veranderd, zodat we dat door kunnen geven aan de arts. Het plotseling veranderen van of ontstaan van (delirant) gedrag kan bijvoorbeeld wijzen op een infectie. Skills, bijvoorbeeld kathethers zetten, insuline toedienen, bloedsuikertje prikken  (vaardigheden) die we ook theoretisch bij moeten houden, omdat we zowel bevoegd áls bekwaam moeten blijven. En het verdiepen in de bewoner: wie is hij / zij, is iets dat ik persoonlijk het leukst en ook het belangrijkst vind. Als je de bewoner kent en zíet, zie je immers het beste of er verandering is door iemand alleen maar in z’n ogen te kijken. Soms kunnen ze het zelf niet meer aangeven, dan ben jij de spreekbuis voor andere disciplines.

Familie is vaak al overbelast als de mensen bij ons komen wonen, tijdelijk ter observatie of voor langere tijd. Een BOPZ indicatie, een indicatie die je krijgt als je opgenomen wordt op onze afdeling, krijgt iemand nooit zomaar, dus er is een lange(re) tijd van overbelasting aan vooraf gegaan. Je man / vrouw / vader of moeder dan los te laten is een proces. Een rouwproces. Het is nogal wat, te accepteren dat de toekomst die je vroeger samen bedacht had, er compleet anders uitziet dan de werkelijkheid zoals die nu is. Dat je man of vrouw compleet veranderd is. Karakter verandert, maar ook het gedrag.

Een George Clooney baardje
Dan werken er ook nog verschillende verzorgenden: We moeten allemaal de taken doen die voorhanden zijn, maar de één is beter in poetsen; de ander in gastvrijheid; weer een ander is beter in de verzorging van iemand (dat doen we allemaal uiteraard), zoals zorgen dat iemand goed geschoren is, en zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn allemaal anders.

Ikzelf vind ‘nat scheren’ bijvoorbeeld, ontzettend eng. Vooral als iemand anti-stolling (bloedverdunners) gebruikt, kan het een compleet bloedbad opleveren op de tanige, kwetsbare, oudere huid ;-) Dat is overdreven natuurlijk, maar ik scheer liever met een apparaat, dat doet niemand pijn. Dat zorgt er echter wel voor dat mensen bij mij soms (nou ja…regelmatig) een George Clooney baardje hebben. Woest aantrekkelijk bij George, maar glad is de norm, uiteraard.

Afwisseling
Het is daarom dat ik mijn baan zo geweldig vind. Aan de éne kant wordt het na verloop van tijd wat eentonig, want je hebt alleen maar je bewoners om voor te zorgen en ik heb écht de afwisseling nodig van nóg meer variatie in werk en gebruik van mijn hersencapaciteit ;-) Maar ook daar wordt voor gezorgd bij Surplus, dus ik klaag echt niet. Het tegenovergestelde zelfs.

Aan de andere kant zijn er collega’s die dat meer dan genoeg vinden en ook dat wordt gerespecteerd, natuurlijk. Ook daarin zijn we allemaal anders en dat vind ik het fijne van de collega’s onderling. We kunnen het goed met elkaar vinden, ook nu ik naar een ander team ben verhuisd. Het voelt meteen weer goed en we gaan er wat van maken met z’n allen: De collega’s én de stagiaires die pas weer bij ons begonnen zijn. Zij zorgen voor een frisse wind. Leerlingen zijn altijd leuk en zeer nuttig, want die zorgen ervoor dat je, door hun vragen, fris blijft kijken naar je werkzaamheden. En weer even stil staat bij hoe en waarom je dingen doet zoals je die doet.

Publicatiedatum: 13 sep 2017