Ingezonden brief

Graag wil ik middels deze brief proberen uit te drukken wat activiteitencentrum de Slotjes voor ons gezin heeft betekend.

Mijn lieve dementerende vader is dit jaar helaas overleden op 85-jarige leeftijd. Mijn moeder heeft, zo goed en zo kwaad, de laatste vijf jaar voor hem gezorgd. Dit was een moeizame tijd, want zijzelf was natuurlijk ook de jongste niet meer. Toen ze er teveel onder ging lijden kregen we het advies om met papa naar een zorgboerderij te gaan, zodat mama meer tijd voor haarzelf kreeg. Maar pa, die erg op zichzelf was, wilde er niet naartoe! Daar was hij heel stellig in. Ondertussen ging mijn moeder zodanig gebukt onder de zorg, dat ze zelfs in een psychose belandde. Om beter met dementie om te kunnen gaan hebben mijn moeder en ik een cursus gevolgd. Dit was in het gebouw van de Slotjes. Hier kwamen wij in aanraking met het activiteitencentrum. Het mooie van dit concept is, dat zowel de dementerenden als hun partners welkom zijn. Voor ons was dit allesbepalend, want samen met mama wilde papa er nu wél op uit. Vanaf dat moment werd hij iedere week een paar uur vermaakt met biljarten waarbij er goed op hem werd gelet. Het feit dat mama in zijn buurt was gaf hem vertrouwen en rust, want de angst dat wij hem 'weg wilden doen' was altijd aanwezig en dat maakte hem erg onzeker. Ondertussen kon mijn moeder heerlijk knutselen en praten met lotgenoten. Ze kreeg er adviezen, complimenten en aandacht. Eindelijk kwam mama weer buiten en onder de mensen. Ze kreeg meer energie en veerkracht en kon hierdoor haar verzorgende taak thuis beter aan.

Ondertussen is mijn vader dan overleden. Mijn moeder mag gelukkig nog steeds op 'de club' komen. En dit is zó essentieel, want mensen zoals zij zouden anders - na de vaak jarenlange intensieve partnerzorg - in een enorm gat vallen. Ik krijg nog steeds een glimlach op mijn gezicht als mijn moeder zegt geen tijd te hebben omdat ze naar de club moet en wanneer ze over haar vriendinnen van de club praat. Ik ben er tevens van overtuigd dat de verwerking van het overlijden van mijn vader voor haar (en hierdoor voor mijn broer en mij) een stuk gemakkelijker is geweest, omdat ze door de club niet vereenzaamt.

Ik wil dan ook met deze brief mijn dank uitspreken naar alle medewerkers van activiteitencentrum de Slotjes. Ik hoop oprecht dat de gemeentelijke instanties zich realiseren wat voor een groot nut dit wijkcentrum voor veel gezinnen heeft.

 

Publicatiedatum: 15 dec 2016

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn