informatieavond over gastopvang thuis

Niet voor alle mensen zijn bestaande vormen van dagopvang en –besteding geschikt. Bijvoorbeeld omdat er teveel prikkels zijn in de omgeving of omdat de stap naar deze zorg groot is. Daarom is er gestart met een nieuw alternatief voor deze groep: gastopvang bij vrijwilligers thuis. Op woensdagavond 21 september vindt er een informatieavond plaats over deze bijzondere vorm van opvang. Belangstellenden zijn vanaf 19:00 uur van harte welkom op het Stadhuis, Grote Markt te Breda.

Een bijzondere, nieuwe vorm van zorg in Breda
Tijdens de informatieavond zal wethouder Miriam Haagh vertellen over haar ervaringen, die ze heeft gezien bij deze vorm van gastopvang elders. “Ik vind het een hele bijzondere vorm van opvang. Het spreekt me enorm aan, omdat de zorg voor elkaar op deze manier echt sámen wordt vormgegeven. Er is duidelijk vraag naar dit soort nieuwe vormen van opvang. En we kunnen weer leren van de ervaringen die we daarbinnen opdoen.” Ook een logeerouder zal vertellen over de persoonlijke ervaringen van deze vorm van opvang.
 
Opvang bij mensen thuis
Bij gastopvang wordt de zorgvrager bij vrijwilligers thuis opgevangen. Deze nemen de taken van de mantelzorgers tijdelijk over. De vrijwilligers zetten letterlijk en figuurlijk hun huis en hart open voor de zorgvrager. Afhankelijk van de vraag kan dit een dagdeel, een nacht of weekend zijn. Door de zorg tijdelijk over te nemen, ontstaat er ruimte en tijd voor de mantelzorgers.
Deze opvang biedt uitkomst in situaties waar iemand met een (verstandelijke) beperking, dementie, niet-aangeboren hersenletsel, GGZ-problematiek of chronische ziekte gebaat is bij een regelmatige ‘rustperiode’ en niet terecht kan bij de bestaande opvang.
 
De vrijwilligers
De koppeling tussen de vraag en de gastopvang gebeurt geheel op maat. In principe kan iedereen vanaf 21 jaar een gastopvang verzorgen, ongeacht de gezinssamenstelling, culturele achtergrond of burgerlijke staat. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers een warm en veilig thuis geboden kan worden. Daarnaast wordt gekeken of zij de aandacht en ondersteuning kunnen geven die nodig is. Vrijwilligers worden vooraf uitgebreid gescreend, ontvangen training en begeleiding tijdens de gastopvang. Als tegemoetkoming in de kosten ontvangen vrijwilligers een kleine vergoeding.
 
Meer informatie & aanmelding
De gastopvang is een samenwerkingsverband tussen Prisma, Surplus en Steunpunt informele zorg Breda (StiB) en wordt ondersteund door de gemeente Breda. De informatieavond vindt plaats op woensdagavond 21 september van 19:30 – 21:00- uur. Inloop vanaf 19 uur op het Stadhuis, Grote Markt te Breda (ingang: Stadserf 1). Aanmelden kan via mail bij Mariëlle Roest (Surplus): marielle.roest@surpluswelzijn.nl Voor meer informatie kunt u contact met haar opnemen via 06- 20 93 61 54.
 

Publicatiedatum: 12 sep 2016