Wijkzuster verrast met elektrische bakfiets

“Judith is nu zichtbaar in heel haar wijk”

De wensen van wijkzuster Judith van Hoof van Surplus Zorg zijn bescheiden. Geen dure leaseauto of een blitse scooter voor haar. Nee, een degelijke fiets met een mandje voorop voor haar spullen. Dat wilde ze al jaren. Zij herhaalde haar verzoek tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander aan woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart, op 16 maart dit jaar. Woensdag 22 juni kwam haar wens uit en meer dan dat.

Judith was naar het Surplus-kantoor in Zevenbergen gelokt voor een gesprek over haar werk. In werkelijkheid stond in de hal een fonkelnieuwe elektrische fiets met een grote bak op haar te wachten. “Het is een verlengde bakfiets”, legt Anton van Mansum van de raad van bestuur van Surplus uit. “Je hebt ze ook voor musici, die dan hun instrument in een flightcase voorop kunnen vervoeren. Speciaal voor Judith is er een bak gemaakt met het logo en de tekst van de wijkzuster en het telefoonnummer waarop ze bereikbaar is. Zo valt ze goed op.”

Luxe
De luxe bakfiets heeft trapondersteuning. Op een volle accu kan de wijkzuster 50 kilometer afleggen. “Ik had gerekend op een normale fiets met een rieten mand aan het stuur. Dit had ik niet verwacht”, roept Judith opgetogen. “Ik wilde de fiets alleen gebruiken voor het centrum van Zevenbergen. Maar hiermee kan ik ook de cliënten in het buitengebied bezoeken. In de ruime bak past niet alleen mijn tas met formulieren, er is ook plaats genoeg voor de verpleegspullen. Hij is echt gaaf.”

Spontane actie
De fiets is een spontane actie van CZ. “Toen we tijdens het bezoek van de koning hoorden dat Judith graag een goede fiets wilde hebben, ontstond dit idee”, legt CZ-bestuurder Wim van der Meeren uit. Het is overigens niet de bedoeling dat alle 65 wijkzusters in West-Brabant uitgerust worden met een dergelijke e-bike. “De fiets kost een paar duizend euro”, rekent Van der Meeren voor. “Het is een eenmalige, ludieke actie om aandacht te vestigen op de wijkzuster. Het is heel belangrijk dat zij weer terug is. De Kruisvereniging Noord-Brabant heeft daar jarenlang actie voor gevoerd en uiteindelijk met succes. Met de fiets laten we op symbolische wijze zien dat wij de wijkzuster van harte ondersteunen. Judith is nu zichtbaar in heel haar wijk.”

 

Publicatiedatum: 23 jun 2016

Gepubliceerd bij: Surplus Welzijn, Surplus Zorg, Surplus Comfort, Surplus Wonen, Surplus Groep