3e plaats voor Antonius Abt

Gastvrijheidszorg Awards 2016

De 4 winnaars van de Gastvrijheidszorg Awards 2016
Zorgcentrum DrieMaasHave van Argos Zorggroep in Maassluis heeft in de categorie Verpleging & Verzorging de Gastvrijheidszorg Award 2016 gewonnen. Bernhoven in Uden is het ziekenhuis dat zich, net als in 2014, een jaar lang het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland mag noemen. De award in de categorie GGZ is ex aequo voor Zon & Schild in Amersfoort en de locatie Epen van U-center.

Sterrendiner
Woensdag 8 juni 2016 hebben alle uitblinkers in gastvrijheid de awards in ontvangst genomen tijdens het Sterrendiner in het Amsterdamse Hotel Okura. Jenneke van Veen, juryvoorzitter en voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, viel de eer te beurt de awards uit te reiken. Dit jaar deden circa 150 zorgaanbieders mee aan de ingrijpend vernieuwde audit van Gastvrijheidszorg met Sterren. Ongeveer 110 zorginstellingen kozen ervoor publiekelijk mee te dingen naar de awards.

Ex aequo nummer 1 GGZ
Het is voor het eerst dat 2 zorglocaties in dezelfde categorie op de eerste plaats eindigen. De jury vindt dat Zon & Schild de eerste prijs verdient als reguliere GGZ-instelling. Niet alle GGZ-cliënten kunnen zich de luxe omgeving als U-center veroorloven. Zon & Schild heeft laten zien dat zij voor al die andere cliënten gastvrije zorg op maat kan leveren. Deze instelling creëert een veiliger leefomgeving, een prettiger verblijf en maakt keuzevrijheid en autonomie van de patiënt mogelijk. U-center levert zeer goede en op maat gesneden gastvrije zorg. De combinatie van een luxe leefomgeving en excellente hotelzorg levert een wezenlijke bijdrage aan het herstelproces.

Hulpmiddel om gastvrije zorg te verbeten
Een opvallende tendens is dat steeds meer zorginstellingen het auditsysteem gebruiken als intern hulpmiddel om de gastvrijheidszorg te verbeteren. Zo kozen dit jaar ruim 40 instellingen voor een nulmeting, waarbij de volledige audit doorlopen wordt maar de zorginstelling de resultaten alleen intern gebruikt.

Uitslagen
In totaal waren tien zorgcentra genomineerd voor de Gastvrijheidszorg Awards, evenals vijf ziekenhuizen en eenzelfde aantal GGZ-locaties. De uitslagen zijn als volgt:

Categorie Verpleging & Verzorging
1. DrieMaasHave (Argos Zorggroep) in Maassluis
2. Zandley (Stichting Schakelring) in Drunen
3. Antonius Abt (Surplus Zorg) in Terheijden
4. Buitenveldert (Cordaan) in Amsterdam
5. De Schutse (Treant Zorggroep) in Coevorden
6. Eikendonk (Stichting Schakelring) in Waalwijk
7. De Vijverhof (Zorggroep Drenthe) in Assen
8. De Paasbergen (Treant Zorggroep) in Odoorn
9. De Wester Es (Zorggroep Drenthe) in Beilen
10 Cornelia Hoeve (Zorggroep Hof en Hiem) in Eesterga

Categorie Ziekenhuizen
1. Bernhoven in Uden
2. Westfriesgasthuis in Hoorn
3. Reinier de Graaf Gasthuis in Delft
4. Isala Zwolle
5. Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk in Dordrecht

Categorie GGZ
1. Zon & Schild (GGz Centraal) in Amersfoort
1. U-center locatie Epen
2. Kliniek LBV (Vincent van Gogh) in Venray
3. Burgemeester Roelenweg (Dimence) in Zwolle
4. RGC Ouderen Doetinchem (GGNet)

Waarderingssysteem
Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. De waardering komt tot stand via interne beoordelingen van management, cliëntenraad, cliënten, medewerkers, vrijwilligers en familieleden en daarnaast via twee bezoeken door externe auditeurs, waarvan één onaangekondigd bezoek. Gastvrijheidsaspecten die worden beoordeeld zijn onder meer ambiance, bejegening, beleid, eten & drinken, faciliteiten en klantvriendelijkheid.

Sterrengids Gastvrijheidszorg
De resultaten van de audits zijn te vinden in de Sterrengids Gastvrijheidszorg 2016, waarvan het eerste exemplaar tijdens het Sterrendiner is uitgereikt aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Alle gegevens uit de gids worden ook gepubliceerd op www.gastvrijezorg.nl. De gids is op deze website eveneens te bestellen.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van Gastvrijheidszorg met Sterren zijn LOC Zeggenschap in zorg, Gastronomisch Gilde en B+B Vakmedianet, uitgever van onder meer Gastvrije Zorg, Zorginstellingen, Boardroom ZORG en Kwaliteit en veiligheid in Zorg (KiZ). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de partners Bidvest Deli XL, Distrivers, FrieslandCampina, Unilever Food Solutions, Verscentrum Nederland en Zwanenberg Food Group.

Publicatiedatum: 9 jun 2016

Gepubliceerd bij: Surplus Zorg

Nieuws bij locatie(s):